tiistai 11. elokuuta 2015

Tästä festarista voi olla aika ylpeä!

Tämän vuotinen BBHF-festari oli toista kertaa kaksipäiväinen. Halusimme ottaa riskin tai testata yleisömme painopistettä jakamalla illat jazz- ja blues-iltaan. Yleisömäärällä mitattuna blues hieman dominoi, mutta ei mitenkään ratkaisevasti.

Illat olivat erilaisia. Perjantai hillitympi mutta selvästi henkisesti tyydyttävä. Jokaiselle esiintyjälle löytyi omat ystävänsä, niin myös siirtolavalla esiintyneelle yllättäjälle Tekramütischille, joka on kaukana mistään jazzista.

Mustikkamäen emäntä ja yhdistyksemme varapuheenjohtaja Anita summasi iltojen eron. Perjaintaina syötiin enemmän kasvisruokaa ja juotiin enemmän viiniä, kun lauantaina meni enemmän makkaraa ja olutta. Perjantaina paikalla oli monia ulkomaalaisia mutta lauantaina vain muutama.

Lauantaina myös satoi hieman, mutta väkeä tuli tasaiseen tahtiin ja ihmiset pistivät tanssiksi enemmän kuin koskaan aikaisemmin meidän juhlissamme. Aikaisemmin meille on jopa paheksuttu sitä, kun lavan edessä on tanssittu.

Perjantaina vielä yllytimme tanssimaan katsomon takaosassa mutta lauantaina olisi ollut meiltä typerää viedä musiikista hurmaantuneet tanssijat pois esiintyjien edestä. Aikaisempaa korkeampi,60 senttiä korkea lava kyllä mahdollistaa riittävän näkemisen kaikkialta.

Micke Björklöf & Blue Stripin keikka illan päättäjänä jätti hienon jälkimaun pitkäksi aikaa. Siinä ei tanssiessa kastuneet kengät ja rapautuneet lahkeet paljon painaneet.

Yksi harvinainen erityispiirre meillä on: kiitos Arton me jaamme kaikille artisteillemme Hermannin marjaviinipullot, joita koristaa bändin nimellä varustettu Blueberry Hill Festival etiketti. Bändit ovat selvästi arvostaneet elettä ja jakaneet kuviaan ja positiivisia kommenttejaan festaristamme facebookissa. Se tuntuu luonnollisesti hyvältä.

Rivien välistä ja muutenkin saamme lukea olevamme erilainen, sympaattinen ja hyvin järjestetty suositeltava festivaali. Joka vuosi olemme pyrkineet kehittämään asioita ja sellaisia kohteita löytyy varmasti jatkossakin. Lavan lisäksi oli yhtenäinen ruokailupisteemme mielestämme onnistunut ratkaisu. Uudet yhtenäiset penkit ovat myös tulleet jäädäkseen.

Mitä seuraavaksi? Iso yhteinäinen teltta 500 ihmiselle? Kolmepäiväinen festari? Perjantaille iso nimi maakunnallisella lämppärillä, lauantaina pitkä päivä aikaisesta iltapäivästä puolille öin. Sunnuntaina perhejuhla maailman musiikin, kansanmusiikin ja lasten musiikin kera? Mukaan musiikkiaiheisia elokuvia ja muita oheistapahtumia?

Tähän suuntaan olisimme valmiita menemään, jos jossain vaiheessa mukaan lähtisi yhteistyökumppaneita nykyistä huomattavasti enemmän. Tapahtumaa voisi tukea esimerkiksi osallistumalla artistikuluihin, ja saamalla siitä vastineeksi näkyvyyttä. Erinomaista tukea olisi myös se, että paikalliset ihmiset osallistuisivat tapahtumaamme ja toisivat sinne vielä omia toispaikkakuntalaisia vieraitaan. Tähänkin pystymme järjestämään omaa erikoista huomiota.

Julkinen tukemme on suhteessa olematonta verrattuna vastaaviin tapahtumiin muualla. Ilomantsissa ei valitettavasti ole oivallettu millään virallisella tasolla tapahtumamme merkitystä ja sen potentiaalia.

Sekin on turhauttavaa, että tiedotusvälineissä kaikkea mitataan vain kävijämäärillä, Voi olla tapahtumia, joissa voi käydä tuhansia, mutta seuraavana päivänä he eivät muista mitä ovat nähneet tai kuulleet. Meillä väkeä voi olla vähemmän, mutta he poistuvat vaikuttuneina.

Me teemme tätä festaria niille, jotka ovat paikalla, emmekä niille jotka eivät ole. Silti se harmittaa, mitä ihmiset menettävät, sillä se mitä me tarjoamme, on täällä harvinaista herkkua. Tässä ei tosiaan ole kysymys siitä, pitääkö jazzista tai bluesista, vaan että oivaltaa festarimme tarjoavan loistavaa elävää musiikkia ja näillä leveysasteilla ainutlaatuisen kokemuksen.

Kiitos kaikille jotka olette olleet mukana, artistit, yleisö, talkoolaiset ja palkolliset,  yhteistyökumppanit, järjestäjät perheenjäsenineen. Me olemme saaneet aikaiseksi jotain erityislaatuista. Tästä festarista voi olla aika ylpeä!

Kari

1 kommentti:

  1. Uudesta festarista yritettäisiin kirjoittaa, mutta kun ei nero riitä tekniikan hallitsemiseen, kärsivällisyyttä :) Facesta löytyy informaatiota vuoden 2016 festaristamme.

    VastaaPoista